Fra halvtimen til timevis

Hovedinteressen er wargames. De blir mest spilt/studert alene hjemme. Oftest supplert med en bok om konflikten og ser hvordan designeren har greid å overføre virkeligheten til et brettspill. Nå egner disse seg ikke til en kort kveld på spilleklubben.

Men hvis noen er interessert kan jeg ta med et kort og enkelt wargame på en mandag.

Min type spill er ellers såkalt Ameritrash. Plastfigurer, terninger med tema som drager sci-fi og sånt.
F.eks synes jeg Pandemic er et bra spill som jeg gjerne spiller. Men synes Defender of the Realm er hakket bedre. Mekanismen er nesten identisk, men DoR har tema med drager demoner og helter.

Et par eksempler, som ikke nødvendigvis er høyt rangert over alle andre spill, men mer som typisk eksempel er:

War of the Ring
Mengder av figurer som gjenoppliver Tolkiens trilogi på et stort kart. Store slag og episke beleiringer av festninger. Små enkelt personer som Gandalf Grå blir til Gandalf Hvit. Ringenes Brorskap som egentlig ingen vet hvor er på brettet – bare hint om hvor de var sist sett. Og til slutt hvor Frodo og som regel kun Gollum i følge, som tar den siste turen opp på vulkanen for å vinne spillet.

Tar det gjerne med en mandag – men du må nok regne 2 til 3 timer spill.

Space Hulk
3. utgave – limited edition. Ingenting er spart på design og utførelse. Fine malte figurer. Tema er et digert vrak av et romskip med trange korridorer. Skipet er infisert av utallige aliens som Space Marines slåss mot. Veldig enkle regler, men taktisk utfordrende om hvem som skal stå først eller bakerst i den trange korridoren. Aliens er små og kjappe – og vinner de fleste nærkamper. Space Marines er tunge og trege, og må skyte faenskapet på avstand.

Spiller gjerne det en mandag – vi greier fint det minste scenariet på rundt en time.

Er også glad i vanlig Eurospill, men det må være godt i ankret i tema. Jeg orker ikke å tenke mange trekk framover for å beregne antall poeng jeg og de andre får. Da er det ikke ofte jeg vinner, men det gjør ikke noe hvis spillopplevelsen er positiv.

Det beste euro som jeg har sjanse til å vinne er Die Macher. Et fantastisk godt skrudd sammen spill om tysk valgkamp (!) Ikke bli skremt. Her er poengsummen ofte opp i 300 poeng for å vinne. Det blir ikke noen små taktiske trekk for å ta 5 poeng om tre runder. Her er mer langsiktig strategiske valg som er viktig.

6 runder med 13 enkle og kjappe faser i hver. For nye spillere er utfordringen å få sammenhengen i fasene og hvordan de påvirker hverandre.

Med erfarne spillere har vi spilt det på 3 timer mandager. Men egner seg mest for de mandager vi har fri og starter på tidlig. Det går raskt 20 minutter å forklare regler og strategi. (Det er ikke komplisert, regelhefte blir lagt vekk og ikke tatt fram under spillet). Litt brain burning og ofte tar vi pause midt i spillet. Spillet varer da i overkant av 4 timer inkl. pause.

En spillopplevelse alle brettspillere må unne seg!

Andre yndlingspill er de små kjappe tøysespillene på under halvtimen som gir mye støy og latter!

Øystein Eker

Comments are closed.